Skrót INCI pochodzi od International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, czyli Międzynarodowego Nazewnictwa Składników Kosmetycznych. Informacja umieszczana obowiązkowo na opakowaniu lub w ulotce zawierająca listę substancji zastosowanych w kosmetyku, wypisanych w kolejności ilościowo malejącej. W systemie INCI stosuje się angielskie nazwy związków chemicznych oraz łacińskie nazwy roślin. Kompozycje zapachowe określa się mianem Parfum lub Aroma, natomiast barwniki wymieniane są najczęściej po innych składnikach w dowolnej kolejności, zgodnie z ich numerami CI (Color Index). W składzie kosmetyku wymienia się także tzw. potencjalne alergeny, czyli 26 składników kompozycji zapachowych, które u osób szczególnie wrażliwych mogą wywoływać uczulenia.
Najważniejsze oznaczenia INCI:
• substancje natłuszczające – Oil, Cera, Butter, Beeswax, Lanolin, Parrafinum, Petrolatum.
• substancje nawilżające – Gliceryn, Hialouronic Acid, Urea, Glycol.
• witamina A – Relinol, Retinyl, Retinal.
• witamina B5 – Panthenol.
• witamina C – Askorbyl, Ascorbate.
• witamina E – Tocopherol, Tocopheryl.